Uitleg over speelniveau in tennis

Iedere speler die aangesloten is bij de KNLTB heeft een eigen speelniveau. Deze begint bij 9 voor beginners en loopt op tot 1 voor professionals. Hieronder volgt een uitleg over de verschillende niveaus en wat erbij komt kijken:

Niveau 9

Deze speler is nieuw in tennis. De speler heeft geen tot heel weinig ervaring met spelen. De bal in het spel houden is al heel lastig. De speler heeft problemen met de bal te raken. Er is vaak een ernstig gebrek aan timing, balans en bladcontrole. Een neutrale bal met enige vastheid spelen in de baanhelft van de tegenstander vindt de speler vaak moeilijk.

Niveau 8

Deze speler heeft meer ervaring op de baan. De speler kan de bal nu met enige vastheid raken in een groot vak op de baan. Timing, balans en bladcontrole zijn verbeterd op neutraal aankomende ballen. Er is een aanzienlijke verbetering wat betreft de vastheid van de slagen. Tevens is het richting kunnen geven aan de bal toegenomen.

Niveau 7

De speler begint verschillende balbanen beter in te schatten. Een trage rally kan de speler aanhouden met spelers van hetzelfde niveau. De bal met vastheid spelen is aanzienlijk verbeterd en de controle over de bal begint steeds beter te worden.

Niveau 6

Deze speler is veel consistenter geworden met zijn slagen. Richting geven aan de bal is voor deze speler gemakkelijk geworden. Ook weet deze speler vaak rotatie te geven aan de bal en is de variatie in slagen toegenomen. Bij sommige slagen is er nog steeds een gebrek aan consistentie. Bijvoorbeeld: sommige spelers hebben hun backhand nog niet goed onder controle. Technische breekpunten zijn soms zichtbaar waardoor de speler zijn bedoeling soms niet kan realiseren.

Niveau 5

Deze speler heeft een goed all-round spel. Alle slagen kan deze speler met veel minder twijfel en met meer zelfverzekerdheid uitvoeren. Richting geven aan de bal is nu veel makkelijker. Deze speler kan vaker zijn bedoeling realiseren. Lobs, smashes en volleys kan hij toepassen met vaak positief effect.

Niveau 4

Deze speler weet nu effectief vaart en rotatie toe te passen op sneller aankomende ballen. Het voetenwerk is veel verbeterd en slagen kunnen nu worden uitgevoerd met minder of meer diepte. Tactiek past deze speler aan afhankelijk van de tegenstander. Deze speler kan de eerste service met veel vaart en precisie slaan. Tweede service is voor deze speler makkelijk te plaatsen waarna oplopen naar het net vaak volgt.

Niveau 3

Deze speler heeft aanzienlijk betere anticipatie en scoort vaak met uitstekende slagen. Vaker winners slaan en fouten forceren van de tegenstander komt regelmatig voor. Volleys kan deze speler makkelijker wegleggen. Deze speler kan vaker punten winnen met de lob, drop shot, halfvolley en smash. Tweede service slaat deze speler met veel rotatie en diepte. Kracht en vastheid zijn nu structureel onderdeel van het wapenarsenaal. Deze speler kan een aantal verschillende strategieën bedenken als het mee zit en betrouwbare slagen toepassen wanneer hij onder druk staat.

Niveau 2

Deze speler heeft veel intensieve training meegemaakt. Het plan is om mee te doen aan grotere toernooien en wellicht is er ook de ambitie om ATP-toernooien te gaan spelen.

Niveau 1

Deze speler is van wereldklasse en speelt naast internationale toernooien waarschijnlijk ook op de ATP-tour. Er is vaak sprake van substantiële inkomsten met tennis.