De backhand

De backhand is een van de lastigste slagen van tennis. Het is niet voor niets dat spelers punten proberen te winnen door vaak te spelen naar de backhand kant van de tegenstander. Als beginner is het belangrijk om bewust om te gaan met je backhand slag. Hanteer deze punten bij het aanleren van de backhand:

  1. Je speelt tegen een muur. Je plakt een lijn bij de muur en deze wordt gezien als het net.
  2. Je hanteert de Eastern greep. Lees meer over grepen hier. Deze zorgt ervoor dat je de bal vlak raakt en zonder rotatie terug krijgt van de muur.
  3. Raakt de bal steeds vóór je. Zorg voor een vlak bladstand bij het raken. Je dient steeds meer bladcontrole te oefenen over de bal.
  4. Je zwaaibeweging moet van laag naar hoog, en van binnen naar buiten.
  5. Probeer de bal 20 keer ononderbroken tegen de muur te spelen. Lukt je dit? Vergroot dan de afstand van de muur.

Tips

  • Denk steed aan drie belangrijke factoren. Balans, timing en bladcontrole.
  • Gebruik effectief je benen om ervoor te zorgen dat je steeds op de goede positie staat om de bal zuiver te raken. Snelle voetenwerk is essentieel.
  • Begin eerst bij een kortere afstand van ongeveer 3 meter. Als je beter wordt, speel dan vanaf 4 meter enzovoort. Bij welke afstand heb je moeite met de bal consistent naar de muur spelen?

Wist je dat?

  • De lengte van het net tot de baseline is 10,97 meter.
  • De Eastern greep is het meest voorkomend greep voor de backhand in de tennis wereld. Deze greep wordt ook aangeraden door de KNLTB. De continental en de dubbelhandig greep komen ook vaak voor.

Stan Wawrinka één van de beste backhand slagen heeft? In slow motion kun je duidelijk elk stap van zijn backhand slag zien van voorbereiding, tot uitvoeren en uiteindelijk tot de eindfase.