De forehand

De forehand slag zou moeten horen bij één van je gevaarlijkste wapens na de service. Voor beginners is het aanleren van vastheid het belangrijkste. Dit leer je aan door gevoel te krijgen voor de bal. Maar hoe leer je vastheid het beste aan?

 1. Je speelt tegen een muur. Je plakt een lijn bij de muur en deze wordt gezien als het net.
 2. Je hanteert de Eastern greep. Lees meer over grepen hier. Deze zorgt ervoor dat je de bal vlak raakt en zonder rotatie terug krijgt van de muur.
 3. Raakt de bal steeds vóór je. Zorg voor een vlak bladstand bij het raken. Je dient steeds meer bladcontrole te oefenen over de bal.
 4. Je zwaaibeweging moet van laag naar hoog, en van binnen naar buiten.
 5. Probeer de bal 20 keer ononderbroken tegen de muur te spelen. Lukt je dit? Vergroot dan de afstand van de muur.

Tips

 • Denk steed aan drie belangrijke factoren. Balans, timing en bladcontrole.
 • Gebruik effectief je benen om ervoor te zorgen dat je steeds op de goede positie staat om de bal zuiver te raken. Snelle voetenwerk is essentieel.
 • Begin eerst bij een kortere afstand van ongeveer 3 meter. Als je beter wordt, speel dan vanaf 4 meter enzovoort. Bij welke afstand heb je moeite met de bal consistent naar de muur spelen?

Wist je dat?

 • De lengte van het net tot de baseline is 10,97 meter.
 • De Eastern greep komt niet zo vaak voor in de tennis wereld. Het meest voorkomend greep is de Semi-Western greep en deze wordt ook aangeraden door de KNLTB.
 • De Semi-Western greep kan je jezelf aanleren als je eenmaal de Eastern Greep kent. De Semi-Western greep staat meer controle van de bal toe doordat je meer topspin kan genereren.
 • Federer gebruikt de Eastern greep bij zijn forehand. Dat wil niet zeggen dat jij ook deze greep ook moet hanteren om beter te kunnen slaan. Deze greep eist veel talent en zeer hoog balgevoel.