Geschiedenis van tennis

Afbeelding boven attributie. Jesmond Dene real tennis court in Newcastle, Engeland. Horacio Gomes, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Hoe is het tennis spel ontstaan?

Het spel dat de meeste mensen ’tennis’ noemen, is de directe afstammeling van wat nu bekend staat als “Real Tennis” of “Royal Tennis” (dat vandaag nog steeds wordt gespeeld als een afzonderlijke sport met complexere regels). De meeste spelregels die algemeen bekend staan als tennis, zijn hiervan afgeleid.

19e eeuwse diagram over het speelzaal van Real Tennis, origineel in het bezit van de Manchester Tennis and Racquet Club. Zie pagina voor auteur [Public domain or Public domain], via Wikimedia Commons

Het idee dat tennis is ontstaan in de kloostergalerijen in Noord-Frankrijk in de 12e eeuw is grotendeels in diskrediet gebracht, maar het klopt dat in de eerste paar eeuwen waarin het werd gespeeld, de bal toen met de palm van de hand werd geraakt; vandaar de naam jeu de paume (“spel van de palm”). Pas in de 16e eeuw kwamen rackets in gebruik en begon het spel ’tennis’ te heten. Het was populair in Engeland en Frankrijk, en Henry VIII van Engeland was een grote fan van het spel, dat nu wordt aangeduid als echt tennis.

Hoe is het puntensysteem ontstaan?

De reden voor de nummering van scores als “15”, “30” en “40” is onbekend. Historische bronnen suggereren dat het systeem oorspronkelijk 15, 30, 45 was, met de 45 vereenvoudigd tot 40 na verloop van tijd. Gangbare theorieën zijn dat het voortkwam uit de kwartalen van een klok, of uit gokstokken.

Deuce komt van à deux le jeu, wat betekent “voor beide is het spel” (dat wil zeggen, de twee spelers hebben gelijke scores).

De oorsprong van het gebruik van “Love” om nul aan te duiden wordt betwist. Het is mogelijk dat het afgeleid is van “l’oeuf”, het Franse woord voor “ei”, dat de vorm van een nul vertegenwoordigt. Een andere mogelijkheid is dat het afgeleid is van de Nederlandse uitdrukking “iets voor lof doen”.

1914 Internationale Lawn Tennis Challenge (Davis Cup) finalewedstrijd tussen Australië en de Verenigde Staten, gespeeld op de West Side Tennis Club in New York, New York op 13-15 augustus. Spelers aan de nabije kant zijn Norman Brookes (links) en Anthony Wilding (rechts) voor Australazië en aan de andere kant Tom Bundy (links) en Maurice McLoughlin (rechts) voor de Verenigde Staten. Door J. Parmley Paret [Public domain], via Wikimedia Commons