Uitleg over speelniveau in tennis

Iedere speler die aangesloten is bij de KNLTB heeft een eigen speelniveau. Deze begint bij 9 voor de beginner en loopt op tot 1 voor professioneel niveau. Hieronder volgt een uitleg over de verschillende niveaus en wat erbij komt kijken:

Niveau 9

Deze speler is nieuw in tennis. De speler heeft geen tot heel weinig ervaring met spelen. De bal in het spel houden is al heel lastig. De speler heeft problemen met de bal te raken. Er is een ernstig gebrek aan timing, balans en bladcontrole. Een neutraal bal met enig vastheid spelen in een groot vak vind de speler moeilijk.

Niveau 8

De speler heeft nu meer ervaring nodig op de baan. Zwakte in de slagen zijn nog steeds zichtbaar maar de fundamentelen over de verschillende posities in enkel en dubbelspel zijn nu bekend. De speler kan de bal nu met enige vastheid raken. Timing, balans en bladcontrole zijn verbeterd op neutraal aankomende ballen. Er is aanzienlijk vebetering in de bal met vastheid spelen maar de precisie ontbreekt.

Niveau 7

De speler begint verschillende balbanen beter in te schatten maar velddekking is nog steeds zwak. Een trage rally kan de speler aanhouden met spelers van hetzelfde niveau. De bal met vastheid spelen is aanzienlijk verbeterd en de controle begint iets beter te worden.

Niveau 6

Deze speler speelt consistent als de aankomende niet te hard worden aangespeeld. Deze speler is niet comfortabel met alle slagen en mist een stukje beheersing als het gaat om zijn bedoeling realiseren zoals spelen met diepte of met meer vaart. Terwijl deze speler moet nog veel slagvariatie moet leren toepassen in zijn/haar spel, is deze speller veel meer aanvallender bij het net en meer velddekking begint zichtbaar te worden. Samenwerking is ook vaak verbeterd in dubbelspel.

Niveau 5

Deze speler heeft een goed all round spel. Alle slagen kan deze speler zonder twijfel en met meer zelfverzekerdheid uitvoeren. Richting geven aan de bal is nu veel makkelijker. Lobs, smashes en volleys zijn toepasbaar met vaak positief effect.

Niveau 4

Deze speler weet nu effectief vaart en rotatie toe te passen op sneller aankomende ballen. Het voetenwerk is veel verbeterd en slagen kunnen nu worden uitgevoerd met minder of meer diepte. Tactiek past deze speler aan afhankelijk van de tegenstander. Deze speler kan de eerste service met veel vaart en precisie slaan. Tweede service is voor deze speler makkelijk te plaatsen waarna oplopen naar het net vaak volgt.

Niveau 3

Deze speler heeft aanzienlijk beter aanticipatie en scoort vaak met uitstekende slagen. Deze speler kan vaker winners slaan en kan vaker fouten forceren van de tegenstander. Volleys kan deze speler makkelijker wegleggen. Deze speler kan vaker punten winnen met de lob, drop shot, half volley, smash. Tweede service slaat deze speler met veel rotatie en diepte. Kracht en vastheid zijn nu structureel onderdeel van het wapensarsenaal. Deze speler kan een aantal verschillende strategieen bedenken als het mee zit en betrouwoubare slagen toepassen wanneer onder druk.

Niveau 2

Deze speler heeft veel intensief training meegemaakt. Deze speler is van plan om mee te doen aan grotere toernooien en heeft ook wellicht de ambitie om ATP toernooien te gaan spelen.

Niveau 1

Deze is een speler van wereldklasse en speelt naast veel internationaal toernooien ook waarschijnlijk op de ATP tour. Deze speler verdient ook substantiele inkomsten met tennis.